Świąteczna Zbiórka Żywności to projekt realizowany przez Banki Żywności, które współpracują z Federacją Polskich Banków Żywności. Celem akcji jest zebranie jak największej ilości żywności, która zostaje przekazana osobom zagrożonym niedożywieniem. Dodatkowym elementem projektu jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na problem ubóstwa i niedożywienia w Polsce.
Wolontariuszami akcji z naszej szkoły byli: Patrycja Masalska, Dawid Trofimiuk kl. II A, Gabriel Hryniewicki kl. IIC, Marcin Szafrański kl. IA, Natalia Wesołowska kl. IC. |
Każdego roku podczas weekendu przypadającego zazwyczaj na przełomie listopada i grudnia w wybranych sklepach w całej Polsce zbierana jest żywność. Przy specjalnie oznakowanych koszach dyżurują wolontariusze, którzy informują klientów o idei akcji. Klienci są zachęcani do kupienia choćby jednego produktu spożywczego więcej i podarowania go ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Zebrana żywność trafia do magazynów Banków Żywności. Stamtąd odbierana jest przez organizacje zajmujące się dożywaniem. Są to: organizacje pozarządowe (domy samotnej matki, schroniska dla ofiar przemocy, noclegownie dla bezdomnych), dziecięce placówki budżetowe (domy dziecka, świetlice środowiskowe) oraz ośrodki pomocy społecznej. Organizacje przygotowują paczki z artykułami spożywczymi, które zostają przekazane osobom najbardziej potrzebującym.
Zbiórce dodatkową wartość nadaje fakt, że cała akcja oparta jest w dużej mierze na pracy wolontariuszy. Każdego roku kilkadziesiąt tysięcy ochotników w całym kraju przygotowuje kosze, w których można zostawić artykuły spożywcze. Wolontariusze zachęcają klientów sklepów do wzięcia udziału w akcji, odpowiadają na ich pytania, a po skończonej zbiórce przygotowują żywność do transportu.
Każdego roku podczas weekendu przypadającego zazwyczaj na przełomie listopada i grudnia w wybranych sklepach w całej Polsce zbierana jest żywność. Przy specjalnie oznakowanych koszach dyżurują wolontariusze, którzy informują klientów o idei akcji. Klienci są zachęcani do kupienia choćby jednego produktu spożywczego więcej i podarowania go ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej.
Zebrana żywność trafia do magazynów Banków Żywności. Stamtąd odbierana jest przez organizacje zajmujące się dożywaniem. Są to: organizacje pozarządowe (domy samotnej matki, schroniska dla ofiar przemocy, noclegownie dla bezdomnych), dziecięce placówki budżetowe (domy dziecka, świetlice środowiskowe) oraz ośrodki pomocy społecznej. Organizacje przygotowują paczki z artykułami spożywczymi, które zostają przekazane osobom najbardziej potrzebującym.
Zbiórce dodatkową wartość nadaje fakt, że cała akcja oparta jest w dużej mierze na pracy wolontariuszy. Każdego roku kilkadziesiąt tysięcy ochotników w całym kraju przygotowuje kosze, w których można zostawić artykuły spożywcze. Wolontariusze zachęcają klientów sklepów do wzięcia udziału w akcji, odpowiadają na ich pytania, a po skończonej zbiórce przygotowują żywność do transportu.
|